Rätt maträtt

Hej!

Här nedan hittar du en informationsbroschyr om specialkost på sjukhus, gjord av Stolta Magar, Unga Allergiker och Svenska celiakiungdomsförbundet (SCUF). Broschyren kom till efter att vi skickat ut en enkät om specialkost på sjukhus till våra medlemmar, som visade att många stött på problem med just detta. Enkäten visade bland annat att över 70% av de svarande hade känt sig otrygga med den mat de fick serverad under sin sjukhusvistelse.

Över 60% hade dessutom blivit givna felaktig mat, eller blivit utan.

Enkätens resultat visade tydligt att det finns ett stort behov av enhetlighet och patientdelaktighet inom specialkosten på sjukhus. Av den anledningen bestämde vi oss för att skapa den här broschyren, i hopp om att den kan bidra till att fler med specialkostbehov kan känna sig trygga på sjukhus – för alla har rätt till rätt maträtt!

 

Med vänliga hälsningar,

Stolta Magar

Svenska celiakiungdomsförbundet

Unga Allergiker

 

P.S. Ska du bli inlagd och känner dig osäker på maten? Skriv ut broschyren och ta med den! Har du dåliga erfarenheter av specialkost på sjukhus? Anmäl till patientnämnden i din region så det inte behöver hända fler. Det kan du göra även om du inte blev sjuk (t.ex. för att du inte vågade äta) eller det var ett tag sedan det hände. Ju fler som anmäler, desto större chans att vården inser att det här är ett allvarligt problem.

 

Klicka på länken nedan för att komma vidare till broschyren.

Broschyr Rätt Maträtt